Haklarında karar verdiği tutuklu ve mahkumlarla aynı cezaevinde kaldığını iddia eden eski Diyarbakır Hakimi Aslan, tutukluluğuna bir an önce son verilmesi için AİHM’nden tedbir kararı verilmesini istedi. Ancak bu istek kabul edilmedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili ilk kararını Türkiye lehinde verdi.
Diyarbakır eski hâkimi Mehmet Aslan, 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe teşebbüsü nedeniyle FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla 16 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alındı ve 21 Temmuz 2016 tarihinde tutuklandı. HSYK’nın 24 Ağustos tarihli kararıyla meslekten ihraç edilen Aslan adına eşi Emel Aslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) tedbir talepli başvuruda bulundu.
Milliyet’ten Türker Karapınar’ın haberine göre Başvuruda özetle Aslan’ın daha önce hakkında karar verdiği tutuklu ya da mahkumlarla aynı cezaevinde kaldığı ve kötü muameleye maruz kaldığına dair Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talepli bireysel başvuru yapılmasına rağmen halen karar verilmediği, tutukluluğuna bir an önce son verilmesi için AİHM’nden tedbir kararı verilmesi talep edildi. AİHM nöbetçi hâkimliği, 13 Eylül 2016 tarihinde, Türkiye’den bilgilendirme alana kadar mahkeme İçtüzüğünün 39. maddesi uyarınca incelemeyi ertelemeye karar verdi.
BAKANLIĞIN YANITI
Adalet Bakanlığı’nca AİHM’ne gönderilen görüşte, Aslan’ın 21 Temmuz 2016 tarihinde “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandığı ve halen Şanlıurfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunduğu belirtildi.
Bakanlığın hazırladığı görüşte, Aslan’ın 17 Ağustos – 8 Eylül 2016 tarihleri arasında kendisi gibi FETÖ/PDY kapsamındaki diğer tutuklularla birlikte C-18 nolu koğuşta tutulduğu, 8 Eylül 2016 tarihinden itibaren de daha önce haklarındaki yargılamaya katıldığı veya karar verdiği tutuklu ya da hükümlülerle beraber kalmadığı bildirildi.
AİHM KABUL ETMEDİ
AİHM, 30 Eylül 2016 tarihinde, mevcut koşullar çerçevesinde, mahkeme içtüzüğünün geçici tedbirlerle ilgili 39. maddesi uyarınca, talep edilen geçici tedbiri kabul etmediğine karar verdi.
(sözcü)