Yap İşlet Devret modeliyle hayat geçirilen Avrasya Tüneli’nden beklenilen sayıda araç geçmeyince, devlet büyük zarara uğradı.
İstanbul’u boğaz’ın altından birleştiren ve Çılgın Proje olarak pompalanan Avrasya Tüneli 20 Aralık 2016’da açıldı. Dolar üzerinden anlaşma yapılan ve Hazine garantili Avrasya Tüneli’nden günlük 68 bin araç geçişi garanti edilmiş, vaat edilen araç geçmezse aradaki farkın işletmeci şirkete Hazine’den ödeneceği karara bağlanmıştı. Anlaşma süresi ise 24 yıl 5 ay olarak belirlenmişti. Tünelin geçiş ücretleri (2017’den itibaren) otomobil başına 4, minibüs başına da 6 dolar artı KDV olarak sözleşmede belirlenmişti.
DEVLETE 34 MİLYON TL ZARAR !
Sendika.org‘un haberine göre, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 31 Ocak 2017’de 7 gün 24 saat kesintisiz hizmete geçen Avrasya Tüneli’ni kullanan araç sayısının “1 milyonu aştığını” açıkladı. Bu da günlük 20 bin araca denk düşüyor. Taahhütle arasındaki 48 bin araçlık fark ise halkın cebinden ödeniyor. AKP’nin çılgın projesinin Hazine’ye iki ayda getirdiği zarar ise yaklaşık 34 milyon lira.
DEVLET 24 yıl 5 Ay BOYUNCA BU ZARARI KARŞILAYACAK !
ATAŞ 24 yıl 5 ay boyunca tüneli Hazine garantili olarak işletecek. Yani günlük 68 bin aracın altında geçiş olursa, aradaki fark daima Kamu Hazinesi’nden ödenecek.
millibirlikhaber
görsel: sosyalgundeminiz.com