anadoluverumelimedya.com

Doğu Perinçek: Halk oylamasında propoganda eşitliği sağlanmalı

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, bugün İstanbul İl Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek, seçimlerde ve halk oylamalarında propaganda eşitliğini ortadan kaldıran ve dürüst seçim düzenini bozan 687 sayılı KHK’nın anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu belirtti ve bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun bir karar vermesi gerektiğini açıkladı. Perinçek, özetle şunları belirtti:

Reklam alanı

Oysa bugün Halk Oylaması sürecinde siyasal partilerin propaganda özgürlüğüne ve eşitliğine aykırı uygulamalara sıkça rastlanıyor ve hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Kamu makamları yanında özel basın ve yayın kuruluşları da, propaganda eşitliğini sürekli ihlal etmektedirler.

Gazeteler, radyolar ve televizyonlar, anayasayı, yasaları ve Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenen esasları hiçe sayarak, tek yanlı yayın yapmaktadırlar. Çeşitli tartışma programlarına yalnız belli partilerin temsilcileri çıkarılmakta, haberlerde belli partilerin açıklamalarına yer verilmektedir. Böylece Halk Oylamasında, partiler ve seçenekler arasında eşitliğe ve dürüstlüğe aykırı olan bir propaganda süreci yaşanmaktadır. Özellikle Hayır oyunu savunan partilerin propaganda özgürlükleri ve olanakları sürekli kısıtlanmakta ve baskı altına alınmaktadır.

PROPAGANDA EŞİTLİĞİ KHK YOLUYLA KALDIRILAMAZ

Bu uygulamalar anayasaya ve hukuka aykırıdır.

Seçimlerin eşit ve dürüst olarak yapılmasını sağlamak amacıyla çıkarılan seçim kanunları, özel gerekçeyle sınırlı olan OHAL KHK’leri yoluyla değiştirilemez. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’un 149/A maddesini yürürlükten kaldıran 687 sayılı KHK düzenlemesi, Halk Oylamasında uygulanamaz.

Anayasamızın 67. Maddesinin 2. Fıkrasına ve Son fıkrasına göre,

– Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır (Değişik: 23/7/1995-4121/5 md.).

– Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz (Ek fıkra: 3/10/2001-4709/24 md.).

Yine Anayasamızın 68. Maddesine göre, Siyasî partiler, demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.

Bu vazgeçilmezlik, Anayasa Mahkemesi’nin çok sayıda kararına göre, siyasal partiler arasında eşitliği de içerir. Propaganda eşitliği, seçimlerde ve halk oylamasında seçmen iradesinin oluşması için şarttır.

Bu hukukî çerçeve açısından KHK yoluyla propaganda eşitliğinin kaldırılması hukuka aykırıdır. Öte yandan Anayasanın 67. Maddesinin “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz.” hükmü de açıkça çiğnenmektedir.
YÜKSEK SEÇİM KURULU’NUN KARAR ALMASI ARTIK ZORUNLU

Bu hukukî nedenlerle Yüksek Seçim Kurulu’nun 687 sayılı KHK yoluyla 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’un 149/A maddesini yürürlükten kaldıran hükmünün Halk Oylaması sürecinde uygulanamayacağı yolunda bir karar alması ve propaganda eşitliğinin sağlanması Anayasal bir zorunluluktur.

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.