Hizmet alım yolu ile yapılan toplu yemek pişirme ve dağıtım işinin doğrudan insan sağlığını ilgilendirdiği için üzerinde özenle durulması gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Alparslan, bu konuda yaşanan zehirlenmelerden ders çıkarılması gerektiğini belirtti.
Alparslan şöyle konuştu:
“Azami teknik şart ve gerekliliklerin yerine getirilmemesi durumunda durumun nasıl bir boyuta ulaşabileceğini ve maalesef can kayıplarının olabileceğini ülke olarak yaşamakta ve görmekteyiz. Bu gibi hayati konularda hizmet alımı ihalelerinde yaşanan rekabet, üst düzey standartlarda verilmesi gereken hizmet şartlarının, olabildiğince düşük şartlarda sunulmasını beraberinde getirmektedir. Rekabetin, nitelikli hizmet ve kaliteli ürün temelinde olmayıp düşük fiyat esasına göre gerçekleşmesi, hizmet alım ihalesine giren firmaların maliyetin altındaki fiyatlara kadar, ‘kırım’ yapması, başta Mehmetçik olmak üzere bu ülkenin geleceği olan okul çocuklarımızın ve gençlerimizin de ‘kırılmasına’ sebep olmaktadır. Mehmetçik bu ülkenin fakir halkının evladıdır. İhale oyunlarının ne öznesi ne de nesnesi değildir. Bu sorumsuzluk önlenmelidir.”
TSK’nın acil olarak gıda mühendisi istihdam etmesi gerektiğini belirten Alparslan şöyle devam etti:
“Kamu kaynaklarının özel firmalara aktarılması anlamına gelen kamuda hizmet alımı uygulamalarından biran önce vazgeçilmeli ve hepimizin vergileri ile sağlanan kamu kaynakları kamu eliyle hepimizin yararına olacak şekilde kullanılmalıdır. TSK’nin kendi içindeki denetimleri, eksiksiz ve donanımlı bir şekilde yapabilmesi için gelişen teknolojiye uygun olarak kadrolu ya da muvazzaf personel istihdamına önem vermesi ve acil olarak gıda mühendisi istihdamına gitmesi gerekmektedir. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesinin gerekli şartlarından birisi, kamuda yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamının olmasıdır. Geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan personel atamalarından 328’i gıda mühendisleri oluşturmaktadır. Bu sayı etkin ve güvenilir bir gıda denetiminin olması için yeterli değildir. Yukarıda ifade edilen olumsuz durumlarının tamamının en alt düzeye çekilmesinin yolunun yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamından geçtiği unutulmamalıdır.”
cumhuriyet