CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Amerikan Barolar Birliği’nin İstanbul ve Gaziantep’te belirlenen ofisleri aracılığı ile mültecilere ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti ile para yardımı yapmasının yasal dayanağını sordu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanal 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’na göre Türkiye’de ücretsiz hukuk yardımının ancak Türk Baroları tarafından sağlandığını anımsattı.
Yasaların başka bir ülkenin barosu tarafından ihlal edildiğini ve Türk Barolarının adeta ayaklar altına alındığını kaydeden Mahmut Tanal “Üstelik bunun Dünya’nın en büyük barosu olan İstanbul Barosu’nun olduğu yerde yapılması çok daha yaralayıcı ve Türk hukuk insanlarını inciticidir. Gelen bilgilerde Amerikan Barolar Birliği’nin, Türkiye’de yaptığı bu uygulamanın kendilerine Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından verildiğini ifade ediliyor. Yanıtlanması gereken çok soru var” dedi.
Tanal’ın yanıtlanmasıni istediği sorular şöyle:
-Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı barolara ve açılan ofislere; mülteci, göçmen ve sığınmacı statüsünde 2013 yılından bu yana kaç kişi ücretsiz avukatlık hizmetinden faydalanmak için başvuru yapmıştır?
-Amerikan Barolar Birliği’nin konuyla ilgili İstanbul ve Gaziantep’te kaç ofisi ve çalışanı bulunmaktadır? Bu şehirler dışında ofisleri bulunmakta mıdır? Varsa nerelerde ve kaç kişiyle ofisler kurulmuştur?
– Amerikan Barolar Birliği’ne bağlı ofis ya da görevlilere kaç göçmen, sığınmacı ve mülteci başvuruda bulunmuştur?
– Amerikan Barolar Birliği bu çalışmaları ve para yardımlarını yaparken Türkiye’nin; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan izin almış mıdır? Aldıysa, yasaya aykırı olmasına rağmen hangi gerekçelerle izin verilmiştir? Alınmadıysa bu çalışmaları nasıl ve kimlerin korumacılığında yapmaktadırlar?
– İstanbul ve Gaziantep barolarının konuyla ilgili kaç ofisi bulunmaktadır. Bu barolar, 2013 yılından bu yana kaç mülteci, sığınmacı ve göçmene ücretsiz hukuk hizmeti vermiştir?
– İstanbul ve Gaziantep barolarına başvuruda bulunan mülteci, göçmen ve sığınmacı sayısı kaçtır?
– Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı barolara mülteci, sığınmacı ve göçmenlere ücretsiz hukuk hizmeti veren ofisler için ayrılan ödenek miktarı ne kadardır? Eksiksiz hizmet verilebilmesi için ne kadar ödenek ayrılması gerekmektedir?
-Suriye, Irak, Afgan uyruklular başta olmak üzere Türkiye’de bulunan insanlara bazı devlet memurları aracılığı ile yasaya aykırı şekilde vatandaşlık verildiği, oturma izni sağlandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise konuyla ilgili herhangi bir inceleme ve soruşturma açılmış mıdır?
– Türkiye’de, bahsi geçen konuyla ilgili Amerikan Barolar Birliği dışında faaliyet gösteren başka bir ülke barosu bulunmakta mıdır? Türkiye’de konuyla ilgili bulunan ve benzer çalışmalar yabancı uyruklu avukatlar bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nerelerde faaliyet göstermektedir?
– 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 177. Maddesi’ne göre oluşturulan kaç adli yardım merkezi bulunmaktadır? Konuyla alakalı kaç avukat temsilci olarak ücretsiz hizmet sağlamıştır?
– Amerikan Barolar Birliği’nin yürüttüğü bu ofislerin açılması talimatı Amerikan Hükümeti ya da Amerikan Dış İşleri Bakanlığı tarafından mı verilmiştir? Verildiyse, kanunlara aykırı olarak başka bir ülke kendi topraklarımızda nasıl tasarruf uygulamaktadır? Anayasa’yı ve ülkeyi korumakla yükümlü olan sizler buna nasıl ve hangi gerekçelerle izin verdiniz?
– Amerikan Barolar Birliği’ne bağlı bu ofisler hangi tarihlerde bu çalışmaları yapmaya başlamışlardır? Amerikan Barolar Birliği’nin yaptığı bu çalışmalar öncesi ve sonrasında Türkiye Barolar Birliği ile bağlı illerin barolarından görüş alınmış mıdır? Ya da Türkiye barolarına konuyla ilgili bilgi verilmiş midir?
– Amerikan Barolar Birliği’ne bağlı ofislerde hukuki ve parasal yardım alan mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin şu anki durumları nedir? Bu kişiler şu an nerelerdedir?
– 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 3. Maddesi’ne göre Türkiye’de avukatlık yapabilmek için “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak” ve “Türk hukuk fakültelerinden birinden mezun olmak veya yabancı memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş olmak” şartları aranırken yabancı avukatlar konuyla ilgili hangi gerekçelerle Türkiye’de çalışabilmektedirler?
– Yabancı avukatların bulunması zaten istihdam sorunu yaşayan ülkemiz avukatlarının iş sahasını engellemiyor mu? Türk avukatlara istihdam yaratılması gerekirken neden istihdam alanları daraltılmaktadır?
yakinplan