Mersin Körfezi içerisindeki Yapraklı koyunda, Bakır çağına ait surlar içerisinde devasa bir batık şehir keşfedildi
Mersin’de dalgıçlar devasa bir batık şehir keşfetti. Yapraklı koyunda keşfedilen batık şehir kalıntıları, efsanelerde bahsedilen batık şehir atlantis olabilir.
Yerleşimde surlara ilişik en az üç tane at nalı şeklinde dev temel bulunuyor, temellerin yerleşimi koruyan kulelerin parçası olduğu düşünülüyor. Günümüzden 4,500 yıl öncesine (M.Ö 2,500) tarihlenen yerleşim, yaklaşık olarak 50 dönüm genişliğinde.
Şehrin yüzeyin bir ila üç metre arası altında bulunduğu, içerisinde dikdörtgen, dairesel ve yay olmak üzere farklı şekillerde çok sayıda taş bina ve sokak olduğu düşünülen döşeli yüzey olduğu bildiriliyor. Kalıntılar arasında Tunç Çağı’na özgü çanak çömlek, taş alet ve bıçaklar da bulunuyor.
Atlantis bulundu mu?
Keşif Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından da açıklandı. başkanı Nurettin Sönmez keşfedilen, batık çağına ait kalıntıların kayıp şehir Atlantis’le ilgili verilen tariflerin bir çoğuna uyduğunu, konuyla ilgili yayınladıkları makalenin yurtdışından da büyük ilgi gördüğünü ve batığı incelemek için önümüzdeki günlerde bir çok arkeolog ve bilim adamının inceleme amaçlı Mersin’ geleceğini söyledi.
Sönmez şunları belirtti “Keşfimizin önemi, kısmen yerleşimin büyüklüğüyle ilgili. Taş bir temel üzerinde bir de tuğla üst yapı olmalı. Su altında bu tür duvarlar bulma şansı son derece düşüktür, yerleşimin tam boyutunu ve neden surlarla çevrili olduğunu henüz bilemiyoruz.”
Kirpi güncel