AKP, iç politikada oy kazanmak için önceden düşman ilan ettiği İsrail ile şimdi anlaşmak için adeta can atarken, İsrail hükümeti konuya mesafeli yaklaşıyor. Dışişleri Bakanlığı’nın ‘ilişkilerin normalleşmesinde nihai noktaya yaklaşıldı’ açıklaması Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da doğrulanırken, İsrail’den henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Konuya dair pozitif açıklamalar yapan Türkiye’nin aksine, İsrail kaynakları “İsrail’in Türkiye’deki Hamas merkezlerinin kapatılmasına dair isteği ve Türkiye’nin de Gazze ambargosunun kaldırılması yönündeki talebi hakkında iki tarafın uzlaşmada başarı sağladığı net değil” yorumunda bulundu. Bu açıklamalar, görüşmelerin daha devam edeceği şeklinde yorumlandı.
Erdoğan ‘hevesli’
Geçen haftaki ABD ziyaretinde Yahudi organizasyonlarla da görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söylemişti.
İki ülke arasında ‘arabuluculuk’ yapmaya hazır olduğunu kaydeden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Erdoğan’ın mesajını İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya ilettiğini açıklamıştı. Biden, Erdoğan’ın ‘mümkün olan en kısa zamanda İsrail’le anlaşmaya varmak istediğini’ söylemişti.
‘Bir sonraki toplantıda tamam’
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun Londra’da İsrail Başbakanı Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover ve İsrail Milli Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Jacob Nagel ile bir araya gelmesinin ardından açıklama yapan Bakanlık, ‘farklılıkların giderilmesinde ilerleme sağlandığını’ duyurdu. Açıklamada, “Heyetler, mutabakat metninin nihai hale getirilmesi ve farklılıkların giderilmesi yönünde ilerleme sağlamışlar ve anlaşmanın çok yakında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda sonuçlandırılması hususunda uzlaşıya varmışlardır” denildi.
‘Üçüncü şart’ ne?
Ahmet Davutoğlu da, “Nihai noktaya gelinmeye çalışılıyor” diyerek durumu ‘doğruladı’. Başbakan, “Bir görüşme daha gerçekleşecek. Bugün, yarın. Tazminat ve Gazze’ye ambargoların kaldırılması konusunda epey mesafe alındı. Üçüncü bir şartımız daha vardı. Bu üç şart gerçekleştiği an normalleşme süreci başlayabilir” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu’nun sözünü ettiği ‘üçüncü şart’ belirsizliğini korurken, İsrail’in resmi herhangi bir açıklama yapmaması da anlaşmanın doğruluğu konusunda soru işaretlerini artırdı.
‘Kaderde anlaşma yok’
İsrail basınında ayrıca, Türkiye’nin ilişkileri düzeltmek amacında olmadığını savunulurken, Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesiyle Ankara’nın doğalgaz krizi yaşadığı ve bu nedenle İsrail ile yeniden yakınlaşmaya çalıştığı hatırlatıldı.
Hükümete yakınlığıyla bilinen Arutz Sheva gazetesinde yayımlanan ve devlet kaynaklı görüşlere dayanan bir makalede ise, “İki ülke arasında yürütülen müzakerelerin kaderinde anlaşma yok” ifadeleri kullanıldı.
***
‘Anlaşmanın’ seyri
Geçen yıl Aralık ayında iki ülke arasında başlayan müzakerelerde Türkiye üç şartını ‘Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze’den ambargonun kaldırılması’ olarak açıklamıştı. ABD’nin araya girmesiyle İsrail’den ‘yarım ağız’ bir özür gelirken, ailelere ödenecek tazminat üzerinden pazarlık yapılması tepki çekmişti. Hükümetten yapılan açıklamalarda sık sık her konuda anlaşmaya varıldığı ve imza aşamasına gelindiği iddia edilmişti.
AKP’li yetkililerin yarattığı ‘iyimser havayı’ dağıtan açıklama ise bizzat İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan gelmişti. Netanyahu, Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerde sonuç alınmasının Gazze ablukası ve Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinde anlaşılamadığı için geciktiğini belirtmişti. Netanyahu, Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerde sonuç alınmasının Gazze ablukası ve Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinde anlaşılamadığı için geciktiğini kaydetti.
birgun