Neredeyse her gittiği ülke ve ilde üniversiteler tarafından “Fahri doktora” ya da “Profesörlük” verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, gerçekten üniversite mezunu olup olmadığına ilişkin tartışmalar dünyayı sardı. Dünya basını, “Diploması, üniversiteden eski” diye yazdı.
“KULLANILAN FONTLAR O TARİHTE YOKTU”
Alman, Avusturya ve İsviçre basını başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde Erdoğan’In diploması tartışma konusu hâline geldi. Alman gazetesi Die Welt, “Şüpheli diploma” manşetini atarken, Der Spiegel haber dergisi, “Diplomada sahtekarlık şüphesi… Üniversiteden bile eski diploma nasıl oluyor? Erdoğan’ın mezun olduğunu iddia ettiği okul, onun mezuniyet tarihinden bir yıl sonra kurulmuş. Ayrıca, grafikerler hazırlanan diplomadaki yazı stilinin (font) o tarihlerde hiç var olmadığını söylüyor. Erdoğan o tarihlerde banliyö ulaşımı ile uğraşıyordu” diye yazdı.
BILD: DİPLOMASI SAHTE MI?
Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild de “Diploma karmaşası. Erdoğan’ın diploması sahte mi?” başlığıyla geniş bir haber yayınladı. Bild, “44 tane fahri doktor unvanı var ama bir üniversite diploması bile yok, öyle mi? Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öğrenim durumu acilen açıklanmak zorunda. Zaten bir çok Türk milletvekili de, hiç diplomasının olmadığını söylüyor ve soru önergeleri veriyor” diye yazdı.
DİPLOMADA SAHTECİLİK SUÇU…
Türk Anayasası’nın, cumhurbaşkanı seçilme yeterliliği olarak 4 yıllık üniversite mezuniyeti aradığını belirten Bild, “Ancak uzmanlar, 1981’de varlığı şüpheli söz konusu okulun bu kriterleri yerine getirmediğini belirtiyor. Bir çoğu da, diplomada sahtecilik yapıldığı görüşünde” dedi.
Söz konusu olan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 1982’de kurulmasının ve diplomanın 1981 tarihini taşıması Türkiye’deki tartışmanın alevlenmesine sebep olmuştu.
İSVİÇRE BASINI: KESİN ARAŞTIRILMALI
İsviçre’nin Neue Züricher Zeitung isimli gazetesi de, “Erdoğan’ın diplomasının araştırılması şart” başlığını kullandığı haberinde, “Türk üniversite hocalarının en tepe kuruluşu, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmek için şartları yerine getirmediği görüşünde” cümlelerini kullandı. Gazete ayrıca, Türk anayasasının cumhurbaşkanı seçilme şartlarını da yazdı.
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi ile Focus Dergisi’nin yanı sıra bir çok yayın organı konuya geniş yer verirken, Avusturya basını da bu tartışmaları okurlarına duyurdu. Konu Hollanda, Belçika, İngiltere ve Fransız basınında da geniş yer buluyor.
sozcu