HDP’nin zorla ifade verme planı bozuldu
“İfade vermeye polis zoruyla götürülme fotoğrafı” peşinde koşan HDP’li vekillere karşı bazı savcılar, çağrı metinlerine “zorla” getirme ifadesini yazmadı. Yüksekdağ’a yapılan tebligatta ise bu ifade yer aldı.
Dokunulmazlıkları kaldırılarak savcıların ifade vermeye çağırmaya başladığı HDP’li milletvekillerinin dünyaya Türkiye’yi kötüleyerek reklam yapmayı amaçladıkları planlara karşı bazı savcılar çözüm geliştirdi. “Bilgi verilerek ifade alınmadan da dava açılabileceği” maddesine dayanarak bazı savcılar, HDP’lilere gönderdikleri çağrılarda “zorla getirilme” ibaresine yer vermedi.
Yasa, “Zorla” diyor
Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu dosyalar işleme kondu. Savcılar da dokunulmazlıkları kaldırılan vekilleri tek tek ifadeye çağırmaya başladı. lk çağrılar da HDP’lilere ulaştı. Haklarında, “teröre destek olma, suç ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” iddiaları olan HDP’li milletvekilleri adına açıklama yapan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Tek bir arkadaşımız kendi ayağı ile ifade vermeye gitmeyecek. Nasıl götürüyorlarsa kendileri bilir. Bu iş öyle kolay olmayacak. Bunun siyasi faturasını siz ödeyeceksiniz” demişti. DEP’li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak 4 Mart 1994’te Meclis’te gözaltına alınmıştı. Siyasetçilerin zorla gözaltına alınması da tartışma yaratmıştı. Bu milletvekillerinin, “polis zoruyla götürülerek” Türkiye’yi dünya önünde güç durumda bırakmayı amaçladığını bilen savcılıklar, “ifade alınmadan da dava açılabilme” kuralını devreye sokuyor. Ancak hukukçular, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 145 ve 146. maddelerinin, “İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır, gelmezse zorla getirileceği yazılır. Çağrıldığı halde gelmeyenin, zorla getirilmesine karar verilebilir” dediğini hatırlattı.
Yüksekdağ’da yok
Aslında Ceza Muhakemeleri Yasası’na göre, ifadesi alınması istenen kişi resmi bir çağrı kağıdı ile savcılığa davet ediliyor. Davette de gelmemesi halinde de zorla getirileceği belirtiliyor. Ama aralarında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu HDP’li vekillere ulaşan davetiyede, zorla getirme ifadesi yer almadı. 7 gün içinde ifade için ilgili savcılığa gitmeleri istendi. Ama eş başkanlardan Figen Yüksekdağ’a giden davet metninde zorla getirme ifadesi yer aldı. Zorla getirme ifadesi olmayan çağrıdan sonra aksi yönde yeni bir davet olmazsa, savcılıklar, zorla getirme tedbirine başvurmayacak. Çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek ya da takipsizlik kararı verebilecek. İlk davetiyelere ilişkin HDP’lilerin kararı ise ortak. Demirtaş ve diğer HDP’liler, ifade vermeye gitmeyecek. Tek bir metin üzerinden ortak savunma gönderilecek.Kaynak: HDP’nin zorla ifade verme planı bozuldu
akademipolitik